To pierwszy projekt nieformalnej grupy KG-WJANKI na terenie Gminy Konopiska realizowany z środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.
Projekt odbywa się w Korzonku i Leśniakach. Główne założenia to przypomnienie przez starsze osoby dawnych przepisów kulinarnych i odtworzenie ich podczas warsztatów. Kolejne warsztaty dotyczą uprawy roślin i ziół, przygotowanie sadzonek, zbiór i przetworzenie jagód, grzybów, borówek z okolicznych lasów.
Po zakończeniu warsztatów zorganizujemy pokaz i degustację potraw, które wykonywane były podczas zajęć. Na pokaz zaproszeni zostaną uczniowie i nauczyciele ze Szkoły Podstawowej w Jamkach – Korzonku. Uczniowie sami wykonają niektóre z potraw, sfotografują je i opiszą.
Zgromadzone w ten sposób materiały wykorzystane zostaną do wydania Mini książki kucharskiej pt. "Już wiemy co jedliśmy" i wystawy fotograficznej.
Teresa Pyrkosz