W marcu bieżącego roku uczennice ZSP w Rększowicach Monika Benduch i Natalia Ziora przystąpiły do Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na talerzu” organizowanego w ramach IX edycji programu „Trzymaj formę” oraz programu „Żywienie na wagę zdrowia”.
Konkurs organizowany przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną pod patronatem Prezydenta Miasta Częstochowy składał się z dwóch etapów. Pierwszy etap polegał na skomponowaniu przepisu na pełnowartościowe, zdrowe drugie śniadanie, drugi etap to wykonanie przepisu w praktyce. Przepisy musiały być zgodne z zasadami zdrowego żywienia, oraz zawierać pełną wartość odżywczą i kaloryczną dania. Przepis skomponowany przez Monikę i Natalię pod okiem opiekuna pani Joanny Ciuk pomyślnie przeszedł pierwszy etap konkursu. Drugi etap rozpoczął się 26 marca 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczennice musiały przygotować recepturę na cztery pełnowartościowe porcje w określonym czasie. Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów. Monika i Natalia okazały się najlepiej przygotowanymi uczestniczkami i wygrały ten konkurs. Ich danie okazało się najsmaczniejsze i najładniej podane. W dniu 10 kwietnia 2015r. w Urzędzie Miasta Częstochowy uczennice wraz z opiekunem odebrały z rąk wiceprezydenta miasta nagrody, dyplomy i podziękowania. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.